The Cappa

Hvis væggene havde ører
Grøften har været restaurant i snart 150 sjove og spændende år – og har lagt vægge til mange fascinerende historier.

Hvad er Grøftens sammenhæng med TinTin?

Hvorfor er vores signaturret skipperlabskovs? Hvem var Madam Meyer og hvad gav hun til Pjerrot gennem den hemmelige låge i væggen?

Grøften har altid haft mange spændende stamgæster og Palle Huld var en af dem. Palle var eventyrer af den gode gamle slags! I 1928 vandt han i en aviskonkurrence en jordomrejse. Palle drog afsted – med tog og skib og rejse rundt om jorden på 44 dage. Vel hjemme igen skrev han en bog om sin fantastiske færd, bogen blev oversat til mange sprog, TinTins skaber Hergé læste formentlig bogen og det antages at grundlaget til den populære belgiske tegneseriefigur herved blev lagt.

Ballonskipper Lauritz Johansen var en driftig og dristig mand og yderst populær i sin samtid. I 1890 købte Johansen sin helt egen luftballon, kaldte den ”Aborren” og begejstrede resten af sæsonen Tivolis gæster med opstigninger fra Haven. På sin første tur landede han nord for Malmø. I det hele taget var det med landinger noget af et gamble, da Luftskipper Johansen ikke havde lært at manøvrere ballonen – det lærte han først senere, efter en del alvorlige uheld. I alt foretog Luftskipper Johansen 117 opstigninger, de fleste fra Tivoli. Han forstod at variere showet: Han steg op stående på det nederste trin af en svingende rebstige under ballonen, han steg op med elektrisk lys og akkumulatorer i gondolen, han hængte fyrværkeri under gondolen og brændte dette af, når han var kommet i luften eller også stod han blot på ét ben på gondolens rand og svingede sin guldtressede kasket til det jublende publikum.

Da Tivoli anskaffede den kæmpestore gule lænkeballon ”Montebello” var Luftskipper Johansen selvskrevet som kaptajn. Montebello kunne løfte 15 personer og der var tre slags ture: en til 350 fods højde, hvilket kostede 1 kr., en til 500 fods højde, det kostede 3 kr. og en til 1.000 fods højde, pris: 5 kr. Der var i øvrigt trukket en telefonledning i kablet, der forbandt Montebello til jorden – så kunne man lige telefonere det fornødne fra højt over byen – kun 15 år efter den første telefon kom til Danmark.

I 1900 overtog Luftskipper Johansen Grøften og gjorde den under sin fremragende ledelse til et ærkekøbenhavnsk samlingssted for byens celebrities. Luftskipperen satte en af Grøftens signaturretter, skipperlabskovs, på kortet, hvor den stadig er at finde i dag.

Imens luftskipperen gjorde ballonopstigninger og samtidig var restauratør i Grøften, fik han også udgivet ikke mindre end fire bøger. De mest nævneværdige var Til Nordpolen i Ballon (ikke at Luftskipperen havde foretaget denne tur) og Under og Over Atmosfæren, der handler om jagten på en skat på bunden af Øresund, men med et spring af de mere overraskende flytter handlingen pludselig til planeten Mars.

I dag er Gårdhaven i Grøften prydet af “Spjæts” smukke luftballonlamper fra 1974 – ophængt 100 år efter Grøften første åbningsdag.

Grøftens oprindelige lokaler, Teater Caféen, åbnede i 1874 samtidig med Pantomimeteatret. Pga. placeringen i en lille lavning fik Caféen dog i daglig tale hurtigt det mere folkelige kælenavn ”Grøften”.
Pantomimens gode folk samt Tivolis musikere brugte fra begyndelsen Grøften som stamsted. Her hos værtinden Madam Meyer kunne man købe varme pølser, som hendes frodige svenske mor kogte, men de fleste gæster havde selv madpakken med.

Teater Caféen bestod oprindeligt af to små rum og nogle lysthuse. De oprindelige to rum er bevaret og kan fortsat gæstes i nutidens Teater Café, hvor de udgør de forreste lokaler. På væggen finder du pantomimeskuespillernes oprindelige sminkespejle og rige dekorationer med gamle fotos og klenodier fra en svunden tid. Pantomimeteatrets omklædningsrum ligger stadig i dag på Caféens loft og i hjørnet ser man trappen, hvorfra man kan høre skuespillerne løbe op og ned til og fra scenen. Det forreste store runde vindue var den oprindelige indgang. Kigger man godt efter i ydervæggen lige udenfor den oprindelige indgang, finder man en lille hemmelig låge. Den leder ind til Pjerrots omklædningsrum og herigennem kunne den gode Madam Meyer så betjene Pjerrot de øl han skulle have brug for før og efter en forestilling.